452 Jarní oddílový sněm


Výborná docházka (chyběl pouze Šáša, který je na škole v přírodě), ideální počasí, velká orientační hra po okolí, grilování, spousta udělané práce ? základní charakteristiky letošního Jarního oddílového sněmu. Tradiční sraz je posunut o čtvrt hodiny na 19.00, úpravy na trati Praha – Tábor mírně zrychlily cestu, což je příjemné. Pohodlně sedíme, hned ve vlaku vybírám peníze, Tábor, přestup, modráček, louka, stavíme stany, někdo jde spát , někdo ještě sedí u ohně. Na louce už čekal Jéža, Šéma a Vašek, jsou tu tři kytary, kdo není ospalý, může ještě chvíli zpívat nebo jen poslouchat.
Ráno se rozjíždí už zmiňovaná velká hra po okolí. Připravili ji a řídí Tkanička, Lachtan a Radek, týmy sbírají barevné korálky a hledají místa podle ústřižků fotografií. Hra je zahájením letošní etapovky na téma Farmáři a konečným ziskem jsou první herní peníze ?bankovky Spojených krhútských teritorií vydané bankou Krhba, na nichž jsou vyobrazeni Tkanička, Lachtan, Radek, Veverka a naše rodina.
Souběžně dospělí začínají pracovat na třech velkých akcích, kvůli kterým se sem sjeli. Šéma, Jéža, Vašek a Máček, který přijel ráno, začínají montovat v boudě palandy. Šéma s Vaškem připravili všechno už v Praze, hotové díly přivezl Šéma na vleku svou Ladou Nivou. Tkanička s Lachtanem a Radkem pokračují v budování průplavu, který začali kopat s rádcovskou akademií o velikonocích. Potřebujeme totiž upravit koryto potoka, aby nám potok nepodemlel výběžek louky u ohniště. Od podzimu se koryto hodně přisunulo, a tak rádcovská akademie zahájila o velikonocích největší výkop v dějinách oddílu, v hloubce, šířce a délce rozsahu několika táborových latrín postavených za sebou.
Já připravuji místo, kam vysázíme zhruba třicet stromků, které v pátek přivezl na louku Medvěd. Chceme louku ve směru od Meziříčí pohledově trošku uzavřít a zároveň si od stromků slibujeme, že příslušnou část louky odvodní. Šéma přivezl vrták na sázení stromků, takže práce odsejpá.
Týmy postupně zakončují velkou hru, relaxují a pak se zapojují do prací. Protože je teplo, největší zájem je o práci v průplavu spojenou s koupáním. Část lidí se dává do sázení a zalévání stromků, palandy jsou už hotové, někteří dospělí nastěhovávají zpátky do boudy materiál a zároveň třídí, co se vyhodí, Šémův vlek umožňuje odvézt věci na vyhození pohodlně do Prahy. Odvedený kus práce na průplavu i na palandách je úctyhodný. Šéma s motorovkou ještě pomáhá doplnit zásobu dřeva pod boudou, aby nám přes léto dřevo hezky vyschlo a bylo připravené na Zimní sněm.
Po příchodu všech týmů ze hry následuje nástup týmů a výplata už zmíněných peněz. Po ní zahajuje Lachtan grilování čili farmářskou hostinu. Masa je asi 12 kilo, přivezli ho také Šéma s Jéžou, nakoupili k němu i chleba, hořčici a křen, myslím, že všichni byli s hostinou spokojeni.
Následuje zapálení sněmovního ohně a hodnocení činnosti oddílu od Zimního sněmu. Vyhodnocujeme bodování družin (vyhráli Hřebíci), oceňujeme členy, kteří mají od Zimního sněmu stoprocentní docházku na výpravy (celkem 9 lidí z dvaadvaceti, což je potěšující ? jsou to Ondra, Biggles, Salám, Ferda, Šutr, Tintin, Blecha, Králík a Karatista), Salám si stále drží stoprocentní docházku na výpravy od vstupu do oddílu (8 období, čili dva a třičtvrtě roku), Ondra s Králíkem mají nepřetržitě stoprocentní docházku na výpravy 7 období (čili dva a půl roku), Šutr dvě období.
Radek s Tkaničkou hrají na kytary, po zakončení oficiální části sněmu jdou někteří spát, někteří ještě poslouchají kytaru nebo povídají u ohně. Ráno spíme do devíti, balíme, na vlak jdeme pro změnu přes Třemešnou.

Napsat komentář