509 Války o Kvrdlo


Druhý ročník Válek o Kvrdlo se odehrál na táborové základně u Chanovic, uprostřed lesů poblíž Horažďovic. Jedeme vlakem přes Plzeň do Horažďovic předměstí, jsou to skoro tři hodiny cesty. Je nás čtyřicet devět, s Vaškem, který jede autem, rovných padesát, takže okupujeme vždycky polovinu vagonu. Na nádraží už čeká Vašek s autem, nástup, pokřiky, focení na facebook, vlčata si nakládají batohy do auta a šlapeme. Svítí úplněk, takže nepotřebujeme baterky, z luk cítíme zvláštní vůni (nebo smrad?) připomínající máslo nebo popkorn s máslem. Původ vůně jsme neodhalili. Jdeme přes Babín a Svéradice do Slatiny, kde se rozdělujeme. Vlčata pokračují lesem přímo na základnu, velký oddíl čeká první disciplína letošních Válek o Kvrdlo ? noční orientace.
Vlčata se na základně ubytovávají na palandách v podkroví a pomalu usínají, postupně docházejí z orientační etapy jednotlivé družiny (zpestřením této etapy bylo prohození rádců) a ukládají se na karimatkách na podlaze v přízemí. Vašek přijel na základnu už brzo odpoledne, vyložil materiál a pak s prázdným autem jel pro batohy vlčat, ještě předtím ale zatopil, takže teď je tu příjemné teplo.
Ráno vstáváme kolem osmé a hned se rozjíždějí jednotlivé disciplíny velkého oddílu i vlčat. Přestávka je jen na uvaření oběda, musíme sebou hodit, stmívá se už po páté hodině a potřebujeme stihnout všechny disciplíny. Večeři už vaříme za tmy, družiny velkého oddílu na ohništi, vlčatům vaří Šákul a Vašek na kamnech v kuchyňce v baráčku.
Kolem deváté večer jsme zalezlí ve velké přízemní místnosti a vyhlašujeme výsledky bodování jednotlivců za říjen. Kombinace venkovní tmy, tepla a únavy po celodenním programu vede k tomu, že většina lidí jde kolem půl desáté spát, jen někteří nadšenci odcházejí ještě ven k ohni, kde Vašek s Tkaničkou hrají na kytary a zpívá se.
V neděli ráno následují poslední disciplíny ? velký oddíl čeká závěrečný terénní orientační běh (cílem je co nejrychleji oběhnout kontroly vyznačené v mapě 1: 10 000 a přinést z nich důkazní předměty ? malé obrazce vystřižené z umělé hmoty), vlčata nejdřív balí a pak hrají vyvolávání čísel. Závěrečný nástup, vyhlášení výsledků letošních Válek o Kvrdlo, předání odměn a jdeme na vlak, vlčatům veze batohy opět Vašek, velký oddíl si cestu odšlape v plné polní.
Jak letošní Války o Kvrdlo dopadly? Soutěž velkého oddílu se skládala z celkem dvanácti disciplín: signalizační štafeta, regata, turnajovka – boj u kůlu, hořící vory na zdejším lesním rybníku, zkouška odvahy a obratnosti na visuté kládě, atomová bomba – práce s horolezeckými lany a spouštění člověka v sedáku, šifry, Setonův běh, test z nezvyklých slov, morálka družiny a již zmíněné disciplíny páteční noční výsadek a nedělní terénní běh (ten byl hodnocen dvojnásobkem bodů oproti ostatním disciplínám). Kvrdlo vyhráli letos Lišáci se ziskem 34 bodů, druzí skončili Netopýři se ziskem 25 bodů, na třetím místě se umístili loňští vítězové Káňata se ziskem 19 bodů. Šéfem Válek o Kvrdlo velkého oddílu byl stejně jako v loňském roce Vašek, který také obstaral pro letošní ročník nové kultovní Kvrdlo, na které budeme zapisovat vítěze jednotlivých ročníků.
Pro srovnání ? v loňském prvním ročníku bylo také dvanáct disciplín, účastníci si určitě pamatují lanové lávky po stromech, večerní orienťák po skleničkách v okolí tábořiště nebo závod vyslanců. Loni zvítězila Káňata s 30,5 body, na druhém místě skončili Netopýři s 27 body, třetí byli Lišáci s 20,5 body.
Pro vlčata byl letošní ročník prvním ročníkem, vyhrála Modrá šestka se 14 body, Zelená šestka získala 12 bodů. Pro vlčata připravil Šákul tyto disciplíny: sbírání míčků, padouchy, poznávačku uzlů, trhání papíru, bitvu s míčky, lesní hru, noční chytače a převozníky a vyvolávání čísel. Vyrobil také kultovní Kvrdlo vlčat.

Napsat komentář