520 Jarní oddílová voda Lužnice

Už starodávná tradice říká že právě  Lužnice vodáků je každoročně  Mekkou, zpívají Hop trop ve své známé písni. Rozhodli jsme se letos na tuto tradici navázat a vrátit se po výjezdech na polské řeky takřka ke kořenům českého vodáctví. A tak je pátek a my stojíme krátce před půlnocí na mostě v Suchdole, o němž se mluví v další sloce téže písně: v den D  u mostu v Suchdole, no to je voda tý vole, my zírali nad rozvodněnou řekou. Naposled jsme takhle zírali  nad řekou na jaře 2012, také jsme stáli v pátek večer na mostu v Suchdole a nevěřícně se dívali do koryta Lužnice. No, to je voda, tý vole, ševelily tenkrát naše rty, když jsme se krátce poté brodili na druhý břeh a v nejhlubším místě jsme měli vody po kotníky. Letos to naštěstí bylo trochu lepší, stav 20 – 30 cm nad limitem splavnosti.

Na tábořišti v Suchdole jsme skoro sami. Sláva Lužnice je ta tam, většina svátečních vodáků se přesunula na Vltavu. Budíme se do rána plného mlhy, rozcvička s koupáním po družinách, snídaně, balení, v 9 hodin tu máme lodě. Skládáme je z vleku, naloďujeme se a za chvíli vyplouváme. Nedrhneme, sláva. Cestovní rychlost tím pádem slušná, než jsme se rozkoukali, jsme na Pilaři. Pokračujeme rovnou na Majdalénu, kde dáváme lehkou svačinu/oběd. Parta dvou  raftů, se kterou jsme se na řece potkali, tady končí, do večera kromě jedné kánoe nepotkáme vůbec nikoho. To je kouzlo opomíjené Lužnice. Rozvodí – další pauza. Pokračujeme Novou řekou, posledních pět kilometrů před Mlákou je to utrpení – nekonečnej volej.

Na Mláce je jakýsi festival, kemp je uzavřený a i kdyby nebyl, spát bychom tu za této situace rozhodně nechtěli.  Pokračujeme tedy přes jez (nekonečné přetahování lesem, jez je v hrozném stavu) a hledáme, kde se utábořit. Les na pravém břehu není špatný, jen hrozně vysoký břeh. Co se dá dělat, nakonec  berme to jako kus dobrodružství – takže vytahat lodě nahoru, postavit Tarpy, večeře atd.. Pro vodu jsme si došli už při zastávce u kempu do vesnice Mláka.

V neděli zbývá jen kousek – napojit se na Nežárku a doplout k prvnímu velkému jezu u Jemčiny. Dál se jet nedá, čas by byl, ale není vhodné místo, kam by mohl zajet autobus  a auto s vlekem na lodě. Takže kotvíme, vykládáme bagáž a pořádáme velkou vodní  bitvu. Je horko, voda je teplá, nad jezem je maximálně po pás a ještě bitvou nenásilně vymyjeme lodě. Pak zbývá jen nakládání, autobus do Veselí nad Lužnicí a vlakem do Prahy.