551 Tajemství traperovy pánve

První dvoudenní výprava po pozastavení činnosti. Napjatě jsme čekali, zda budou akce s přespáváním už povoleny, měli jsme v záloze i jednodenní variantu, naštěstí to klaplo.

Vyjíždíme v pátek v 19 hodin objednaným autobusem od klubovny, jak jsme na Traperce zvyklí. Přece jenom vezou všichni hromady surovin na vaření. Počasí je nejisté stejně jako před čtrnácti dny, na srazu poměrně dost prší, ale těšíme se tolik,  že nám déšť nevadí. Pozastavení činnosti trvalo dlouho a myslím, že oddíl všem už dost scházel. Je to vidět i na docházce, která je skoro stoprocentní. Při nástupu do autobusu podle doporučení měříme bezkontaktním teploměrem teplotu a dezinfikujeme ruce.

Na louce v Meziříčí náš čeká překvapení. Něco o něm už víme, ve čtvrtek nám totiž volal pan starosta. Les sousedící s loukou patří zčásti obci Meziříčí a v právě uplynulém týdnu tady káceli stromy zasažené kůrovcem. Nestihli ale uklidit ořezané větve a tak to bude na nás. Větví je až dost, musíme najít mezi nimi místa na postavení Tarpů, navíc podle pokynů Výkonné rady Junáka musí každý spát ve svém Tarpu. Nároky na místo jsou tedy značné. Kladné body – v Meziříčí neprší, přestalo už po cestě kousek před Benešovem. Stavíme, jdeme spát, pár lidí sedí ještě v „jurtě“ u ohně s kytarou.

Ráno začínáme jako vždycky rozcvičkou v trenýrkách. Snídáme, otevíráme studnu, aby byla k dispozici pitná voda. Zahajujeme 32. ročník Tajemství traperovy pánve.  Soutěžíme ve třech kategoriích, výsledková listina je uvedena níže. Počasí se drží, chvílemi i svítí sluníčko.

Po soutěži se dáváme do práce – musíme odklidit větve z louky. Část házíme na hromadu za slavnostním ohništěm – v budoucnu je využijeme na topení, nepoužitelné větve pálíme na velkém ohni rovnou.

Rádi bychom stihli ještě pár her, ale rozpršelo se. Hrajeme i v dešti Mlsného krále, čteme Sedmičku, pak si všichni vaříme večeři. Po večeři sedíme u ohně, Tkanička hraje na kytaru, zpíváme, povídáme si o tom, co nás čeká na táboře. Přestalo pršet, hrajeme kometu a pak zájemci ještě večerní hru se svíčkami, někdo už je tak unavený, že jde raději spát. Na závěr večera opět kytara, Tkanička vzkřísil starou dobrou hru/písničku s pohybovými kreacemi Otec Abrahám.

V noci dost vydatně prší, dokonce bych se nebál říct, že leje jako z konve. Do rána se vypršelo, což je velmi dobré, jinak bychom balili v dešti. Jenom bahno nás trochu trápí, bude to chtít po cestě na vlak aspoň trochu umýt boty. Kvůli mimořádné situaci dráhy nerezervují místa, pan průvodčí nám je přesto sám vyhradil, na nástupišti v Táboře nás při příjezdu vlaku odchytil a ukázal nám příslušný vagon. Patří mu veliký dík.

Výsledky letošního ročníku Tajemství traperovy pánve:

Maximální zisk byl 38 bodů. Hodnocená kritéria: dvakrát pořádek za maximálně 4 body, stolování, chuť, originalita, pracnost, vzhled jídla vždy maximálně za 5 bodů, úklid a zamaskování ohniště za maximálně 5 bodů.

Kategorie vlčata

  1. Donatelo, Datel

Duhové přírodní řízky, 32 bodů

2. Barbína, Tuleň, Čolek

Vývar, masové kuličky, dijonská omáčka, hranolky, 29 bodů

3. Užovka, Matěj

Fazole s klobásou, čokoládový pudink, 28 bodů

4. Mungo, Kid

Kovbojské fazolky, 26 bodů

      5./6. Indián, Štír

Lívance s pečeným jablkem, 21 bodů

     5./6. Hraboš, Tygr, Puma

Vajíčkové topinky nebo-li smaženky, 21 bodů

    7. Kamil, Býk, Netopýr

Maso, těstoviny, špenát, 17 bodů

Kategorie skauti do 15 let

  1. Tukan, Diblík

Jehněčí čína, jednohubky, nápoj, 31 bodů

2. Vlčí zub, Mýval, Svišť

Masový špíz XXL se zeleninovým salátem, džus, rakvičky, 30 bodů

3. Damián, Kiki, Kamzík

Bruschetta, kuře na paprice s knedlíkem, lívance s ovocem, pomerančová šťáva, 28 bodů

4. Myšák, Klubko, Krokouš

Ovocné knedlíky, tři druhy ovoce, kakao se šlehačkou, 25 bodů

5. Štika, Hruška, Tapír

Kuře na kari s kokosovým mlékem s kešu a rozinkami, pohár, 23 bodů

6. Želva, Vokoun, Ředkvička

Kuřecí s rýží, salát s mořskými plody, 19 bodů

7. Traktor

Kuskus s buřtem, 16 bodů

Kategorie skauti nad 15 let

  1. Martin, Nik, Krab

Domácí škvarková pomazánka s kváskovým chlebem, kuře v pivním těstíčku s domácí tatarkou a v popelu pečenými brambory, banánové jednohubky, 36 bodů

2. Matěj, Tranďák, Papája

Kuře na kari, jahodové knedlíky, 35 bodů

3. Surikata, Tučňák

Hamburger, 29 bodů