572 Jarní oddílová voda Morava – JEN PRO VELKÝ ODDÍL

27.- 29. května 2022
Morava z Postřelmova do Litovle

Sraz: 27. května 2022 v 18:40 hodin, Hlavní nádraží, v levé části haly u výstupu z metra (přijďte včas, vlak odjíždí 19:02)
Návrat: 29. května 2022  v 17:03 hodin, Hlavní nádraží

S sebou: věci je třeba uložit do lodního pytle nebo barelu se širokým hrdlem, i tam by však měly být zabaleny po částech do igelitových pytlíků, zvlášť dobře je třeba zabalit spací pytel. Kromě obvyklého vybavení na vícedenní výpravu musí každý mít: plovací vestu (KAŽDÝ SI VYFASUJE NA SCHUZCE), staré plátěnky nebo tenisky, ve kterých pojede v lodi (řeka má kamenité dno), molitanovou houbu na vybírání vody z lodi a uříznutou plastovou lahev na vylévání vody. Provaz na navázání špičky a zádě lodi si zájemci mohou také vyfasovat na schůzce, ostatní si vezmou svůj (prádelní šňůru bavlněnou, ne tenkou umělohmotnou, ta se  zařezává do prstů), nezapomeňte svůj provaz nebo uzlovačku na přivázání věcí v lodi. Oblečení do lodi – vhodné tričko nebo košile z rychle schnoucího materiálu a plavky, pro případ chladnějšího počasí šusťáky nebo tepláky a větrovku, spíše staré věci (sušení nad ohněm), jedno kompletní náhradní oblečení do lodi pro případ vykoupání. Spíme pod TARPY tak jako na každé jiné dvoudenní výpravě. Karimatka stačí tenká stříbrná, pěnová vzhledem k roční době není potřeba, navíc by ji kluci v lodi neměli kam uložit, do loďáku se nevejde a volně uložená by se namočila. Teplé jídlo na sobotní večeři, ostatní studené, vaří si každý sám, tedy nikoliv po družinách (nejlepší je opéct si buřty na ohni). Nedávejte klukům nic navíc, všechno se musí pohodlně vejít do barelu nebo loďáku. Kluci mají jinak potíže při balení. Při balení lodního pytle je nutné mít na paměti, že se loďák musí nahoře alespoň 3x přehnout/zamotat, aby se do něj nedostala voda. Takže nemůže být až nahoru naplněn věcmi. Mladší kluci – vyzkoušejte si zabalit a zamotat loďák sami, když vám sbalí rodiče, vyjde objem menší. Žádné příruční batůžky, špatně se přivazují do lodi a navíc je v nich stejně všechno mokré. Rezervních věcí není třeba nadbytek. Pokud by se někdo namočil několikrát, oblečení mu půjčí ostatní, věci lze také usušit na ohni. Pokud nosíte brýle, nezapomeňte provázek na brýle.

Peníze: doplatek 300 Kč (doprava vlakem, půjčovné lodě, doprava lodí, poplatky za táboření)

DVOJICE DO LODÍ DOHODNEME NA MÍSTĚ, vzadu pojede vždy někdo starší a zkušený. Půjčovny vodáckého vybavení (loďáky, barely apod.) najdete na www.raft.cz.