385 Hra po Praze


K letošní hře po Praze se scházíme v půl desáté na stanici metra Vyšehrad. Výprava je společná pro velký oddíl i vlčata, takže v sedmi týmech hraje 26 lidí. Všichni šéfové týmů mají premiéru, loňští osvědčení šéfové společně s Jestřáby budou představovat nepřátele.

Blízko Vyšehradu bydlel v letech druhé světové války Otakar Batlička. Jeden čas jsme v oddíle dost četli jeho povídky. Otakar Batlička byl samorost. V patnácti letech se pohádal ve škole s učitelem a utekl z domova (tuto epizodu z jeho života prosím nemusíte napodobovat). První zprávu rodičům po svém útěku poslal po měsíci z Argentiny: ?Nemám co jíst, nemám kde spát, mám se nádherně. Ota.? Procestoval Severní i Jižní Ameriku, Asii, Afriku, Austrálii. Po návratu do Čech dělal všechno možné. Jako jeden z prvních v Československu vlastnil radiostanici, kterou si sám postavil. Vysílačka byla velmi kvalitní, prý lepší než první pokusný vysílač Českého rozhlasu. Vysílal z předsíně svého bytu v Nuslích pod Vyšehradem. Jednou se mu podařilo zachytit vysílání potápějící se japonské lodi a přivolat pro ni vysílačkou pomoc. Obdržel za to poděkování japonského vyslanectví.

Začátkem války se seznamuje s Jaroslavem Foglarem. Píše povídky do časopisu Mladý hlasatel, který Jestřáb – Jaroslav Foglar vede. Rychlé šípy a Batličkovy povídky jsou hlavními taháky časopisu. Jeho náklad činil v roce 1940 přes 200 000 výtisků a vycházel každý týden! O tom si mohou dnešní časopisy pro mládež nechat zdát. Po okupaci Československa se Otakar Batlička zapojil do odboje. Stal se telegrafistou ilegální skupiny Obrana národa. Používal volací znak Franta Kajzr Xylofon. Zahynul v roce 1942 v koncentračním táboře.

Sedm týmů představovalo ve hře sedm ilegálních skupin podle vzoru skupiny Otakara Batličky. Hra začala shozem ?vysílaček? (PET lahví) z ?letadla? (vyšehradských hradeb). Každý tým musel získat jednu z lahví a vydobýt z ní průkazní lístek. Výměnou za něj obdržel kompletní pokyny ke hře ? seznam úkolů, které má vypátrat, časy vysílání a velkých her. Vysílačky nahradily mobilní telefony. Jedenkrát za hodinu ve vysílacím čase vysílaly týmy ?do Londýna? depeše ? SMS, které obsahovaly zjištěné údaje. Londýnské centrum představoval Tkanička, který na svém telefonu vybíral jednotlivé depeše, kontroloval jejich správnost a sčítal body. Nepřátelé patrolovali po Vyšehradě a snažili se chytit týmy při vysílání nebo napadnout během pátrání. Před vysíláním musel tým ?postavit anténu a uvést do provozu vysílačku?, tedy po dobu vysílání držet viditelně ceduli VYSÍLÁME a nehnout se z místa. Dopadení znamenalo ztrátu bodů, a tak hledaly týmy úkryty v křovích vyšehradských parků. Přestřelku při pátrání simulovaly hody hrací kostkou.

Týmy vybíraly kódy ze tří mrtvých schránek (kaple P.Marie Šancovské, Čertův sloup,
rotunda sv. Martina), hledaly pamětní desku Popelky Biliánové, sochu Ctirada a Šárky, velkou červenou muchomůrku a nápis na Slavíně.

Pátráním mezi obyvatelstvem měly prověřit, zda někdo z kolemjdoucích ví, kdo to byl Otakar Batlička. Odpovědi byly velmi různorodé: spisovatel, bojovník druhé světové války, zakladatel Jedličkova ústavu, nevím?Modrý tým získal i dvě razítka (Národní kulturní památka Vyšehrad a Obchůdek Borůvka). Posledním úkolem bylo luštění křížovky týkající se jedné z Batličkových povídek, kterou jsme četli na družinovkách

Ve 12 hodin týmy v prostoru ulice V pevnosti pašovaly podzemním tunelem zbraně, ve 13 hodin se v prostoru Pražské brány pokoušely prostřílet z obklíčení a ve 14 hodin v prostoru Pražské brány dešifrovaly zprávu.
V 15 hodin končíme hru. Jdeme se sklouznout, sněhu je všude až dost. Tkanička zatím rychle počítá výsledky. 1. místo získal zelený Ondrův tým (295 bodů), 2 . místo šedý Mabe a jeho tým (260 bodů), 3. místo bílý tým Opice (250 bodů), 4. místo růžový tým Walliho (200 bodů), 5. místo oranžový tým Vlašťovky (145 bodů), 6. místo modrý tým Scoobiho a Šákula (140 bodů), 7. místo červený tým Jacoba (125 bodů). Zároveň vyhodnocujeme bodování za prosinec.

Zastavujeme se ještě u hrobu zakladatele českého skautingu Antonína Benjamina Svojsíka a odcházíme zpátky na stanici metra Vyšehrad.

Napsat komentář