422 Jarní oddílový sněm


Počasí nádherné, 31 lidí, jen velký oddíl, vlčata mají svou jednodenní výpravu. Vlak příjemně prázdný, tradiční odjezd 19.16 ze ?sedmičky?. Jen bylo trochu napínavé, že správné nástupiště hodili asi 3 minuty před odjezdem. Nevadí, proběhli jsme se.

Z nádraží jdeme zadem přes bejkárnu a kolem nových ohradníků přímo k vodárně, k té slavné vodárně, o které Radek kdysi signalizoval úkol týmům: ?Běžte k vodárně nebo lépe k latríně.? No, někdo se tehdy namáhal na nepravém místě. Dvakrát měř, jednou řež. Stavíme za tmy, ale vzhledem k počasí si se spaním nemusíme dělat hlavu. Že nebude pršet, je stoprocentně jisté.

Ráno někteří vstávají už kolem šesté. Jsou věci, které asi nikdy nepochopím, ale proti gustu žádný dišputát. Rozděláváme oheň. Rozcvička s během potokem a výběhem na prosluněnou vedlejší louku. Snídaně. Ať žijí české buchtičky! Copak to Odkolek dnes upekl? Makovou, tvarohovou nebo povidlovou verzi?

Chvíli nosíme dřevo, abychom měli zásobu na oběd, večeři a sněmovní oheň, pak se rozjíždí Dřevorubecká olympiáda. Hrajeme tentokrát po družinách. Milan od Lišáků posiluje Hřebíky kvůli vyrovnání počtů. První etapou jsou Lovci a divočáci, sice pro dřevorubce téma trochu netypické, ale Drobek se drzými námitkami k motivaci nedá vyvést z míry.

Další etapa ? Ztracení dřevorubci. Ve vymezeném obdélníku se mají jednotlivé družiny najít a napojit se na provaz, který drží podrádce. Všichni mají ale zavázané oči a nesmějí vydávat žádné zvuky (zkrátka němí dřevorubci v temném lese). Každá družina si mohla předem domluvit poznávací znamení typu poklepání na rameno, štípnutí do ucha a podobně. Největším problémem se jeví sečtení, jestli je družina kompletní. Taky se dost často stává, že se dva provazy a tedy dvě družiny zapletou do sebe navzájem.

Volné chvíle mezi etapami využívá většina lidí ke stavbě hrází na potoce a koupání. Odhaduju teplotu vzduchu na 25 ? 30 stupňů. Kvůli stavbě hrází se rozbíhá velkokapacitní těžba bláta z břehů. Inu, jak pravil Rychlonožka, když Rychlým šípům uteklo prase: ?Kdypak bychom ve městě tohle užili.?

Oběd. Většinou pečeme buřty nebo slaninu. Všechny zkazitelné věci jsme pro jistotu hned ráno přenesli do stínu za boudu, přece jenom ve stanech nebo pod plachtami je trošku dusno.

Po obědě se nečekaně rozpoutala velká bahenní bitva. Na jedné straně bojuje Tkanička, Lachtan, Křeček a Honza, na druhé straně ostatní oddíl. Myslím, že nejvýmluvnějším komentářem této monstrózní akce jsou fotky.

Po umytí následují další etapy: Lov bažantů alias praskání balónků, které drží někteří v rukou a pak Nošení vody. Nosič je vždycky oslepený šátkem, naviguje ho další člen družiny. Další etapou je Dřevostavba. Družina staví věž z kostek, které uchopuje pomocí gumičky do hlavy, na kterou jsou navázané provázky. Za každý provázek tahá jeden člen družiny, takže koordinace, nepovolovat ani nenapínat příliš, pomalu zvedat a hlavně pomalu pokládat. Jako podložka pod věž slouží ešus, aby byla trošku rovina. Poslední dvě etapy: Běh s kládou a Lesní kimovka.

Program vede Jéža s Drobkem. Šéma s Tkaničkou, Lachtanem, Křečkem a Honzou opravují a vylepšují latríny, které potřebujeme zprovoznit na letošní Stín smrti. Šéma s motorovkou pak řeže dřevo, máme tu pár pořádných kulánů, se kterými bychom si jinak jen tak neporadili. Nakonec ještě pořezává kmeny napadané do koryta potoka. Jeden slušný olšový špalek se Tkanička, Lachtan, Honza a Křeček snaží dostat ven z koryta, abychom ho použili jako sedačku u sněmovního ohně. Váží celkem dost, takže jeho transport je provokující výzvou. Křeček postavil sněmovní ohniště a s Lachtanem udělali fakuli.

Po večeři, skoro ještě za světla, zapalujeme sněmovní oheň. Křeček ustanovuje dva nové Psy ? Mabeho a Ondru. Ondra a Mabe si také nechávají udělit šípy, Mabe pět a Ondra dokonce deset šípů. Vyhlašujeme nejlepší družinu v období od Zimního do Jarního sněmu ? jsou to Hřebíci. Za odměnu dostávají krabičku rumových pralinek. Čtvrtina lidí z oddílu má za toto období stoprocentní docházku na výpravy, to je potěšující. Biggles si stále drží stoprocentní docházku na výpravy od svého vstupu do oddílu, tedy už skoro dva roky. Ostatní stoprocentní: Ondra, Salám, Králík, Karatista, Máťa, Samotář. Čteme legendu pro letošní Stín smrti. 6. ročník se jmenuje Meč ledu a zde je proroctví k letošnímu příběhu:
Proroctví o Meči věčného ledu:
Vzešel z tmy války válečník bledý,
s plamenem pekelným přichází k sídlům lidí.
Kdo zastaví ho, až pozná svou moc,
až oheň ovládne úmysly jeho?
Povstane náčelník mocný mezi šerými vlky.
Ten proti plamenům postaví moc mrazu,
mečem ledovým ohnivou zbraň přetne,
jinak se celý svět propadne v zkáze.

Drobek s Jéžou vyhlašují vítěze Dřevorubecké olympiády: jsou to Lišáci (17 bodů), na druhém místě se umístili Hřebíci (14 bodů) a třetí jsou Káňata (11 bodů). Tkanička seznamuje s aktuálním pořadím v plnění úkolů do Robinsona. Honza se rozhodl rázně vystoupit ve prospěch kroniky a rozděluje k dodělání zápisy. Stačí, když opíšete zápisy ze svých deníků, které jsou velmi dobré. Radek s Tkaničkou se střídají s kytarou, po skončení sněmu následuje pro zájemce Radkův Klub disharmoniků.

V neděli ráno vstávají už všichni rozumněji, kolem osmé. Snídáme, balíme, uklízíme, zbývá čas na Třináctku. Vzhůru na vlak. Rychlík na Prahu má asi dvacet minut zpoždění. Hlavní ale je, že je prázdný. V jednom kupé Radek s Tkaničkou pokračují ve včerejším Klubu disharmoniků. Kdysi se hrávalo ve vlaku na kytaru běžně, byl to oblíbený trampský a oddílový zvyk. Dnes jsme ho obnovili a zpíváme a hrajeme až do Prahy.

Napsat komentář