446 Zimní oddílový sněm a dvoudeňák vlčat


Letošní Zimní sněm počasím připomněl spíš jaro, kdyby takhle teplo bylo na jarní Ohři 2013, co bychom za to dali. Inu, tak už to na světě chodí. Sněhu ani kousek , jen pár závějí ve škarpě, ze soboty na neděli mírně zmrzl čaj v hrnkách, které jsme nechali u ohniště. Rádcovská akademie spí pod širákem, pro ostatní stavíme týpko, vlčata bydlí v klubovně táborských skautů na Lužnické plovárně a přijedou za námi v sobotu. Jediná nevýhoda spaní pod širákem ? na stromech je námraza, která přes sobotu taje, takže ze stromů silně kape, čili pokud si některý zálesák nepřikryl přes den spacák, měl co sušit.

Ráno vstáváme kolem půl deváté, rozcvička v trenýrkách , snídaně, jdeme na dřevo. Sněmovní hru má na starost Lachtan, který jako vždy dodal spoustu neotřelých nápadů na etapy. Cílem hry je získání fotografií tří monster ? příšer: Podmořského UFO, Hřbitovního ducha a Neznámého. Nejzajímavější etapy: plavba na moři ? nesení člena týmu na nosítkách z klacků svázaných uzlovačkami, morseovková signalizační štafeta, pátrání na hřbitově ? šest ešusů v herním území, v každém z nich karta na podpisy, z týmu vyběhne vždy jeden člověk a hledá ešus, ve kterém jeho tým ještě není podepsán, další etapy už nebudu uvádět, celkem jich bylo devět, Lachtan měl připravenu ještě spoustu dalších věcí, ale ve čtyři se setmělo a bylo. Vlčata, jak jsem už psal, přijela v sobotu za námi kolem dvanácté a doplnila týmy velkého oddílu.

Sněmovní oheň začíná kolem tři čtvrtě na pět, jako vždycky vyhodnocujeme stoprocentní docházku na výpravy (Salám nepřetržitě od vstupu do oddílu, čili od podzimu 2011, Králík a Ondra od ledna 2012 ? to je výkon zasluhující velký potlesk), bodování druźin vyhráli Lišáci, Tkanička a Radek hrají na kytary, já na střídačku čtu z knížky Miloslava Nevrlého Nejkrásnější sbírka krátké textíky o různých místech, kde jsme v poslední době byli s oddílem. Přečtěte si od něj něco víc, stojí to za to. Pokud se pamatujete na knížku Stezka odvahy, kterou jsme četli onehdy na táboře, tak Miloslav Nevrlý je předlohou pro postavu Náčelníka, jak zní i jeho skautská přezdívka.

Vlčata vyrazila na vlak, velký oddíl zůstává. Někdo si peče maso s brambory v alobalu, Radek s Tkaničkou pokračují s kytarami, postupně odcházíme spát, z tepla spacáku zaslechnu v polospánku nečekaně Tkaničkovu hru na flétnu. Ráno zbývá už jen vstát (mezi devátou a půl desátou), zabalit a jít.

Napsat komentář