459 Dvoudenní výprava se spaním v budově


Výpravou do Kralup otevíráme téma letošní etapovky ? starověký Egypt. Program má na starost Tkanička, který připravil stylové etapy: velbloudi na egyptské poušti neboli nošení vody v puse ? tato etapa byla jednoznačně nejzábavnější nebo luštění hieroglyfů pomocí lístků s nápovědou rozmístěných v herním území. Velká celovýpravová hra je soubojem jednotlivců, proto se na každou etapu rozdělujeme do jiných týmů, někdy smíchaných z velkého oddílu i vlčat, jindy hraje samostatně velký oddíl a samostatně vlčata.
Teď se ale vrátím na začátek, tedy páteční večer na tradičním Hlavním nádraží v levé části haly u výstupu z metra. Vlaku jsme si tentokrát moc neužili, Kralupy jsou od Prahy jen kousek, vlastně by se to klidně dalo dojít pěšky, loňský Noční pochod vedl z Roudnice do Prahy, což je ještě kus cesty za Kralupy. Z kralupského nádraží se přesouváme do klubovny, kde budeme spát. Jmenuje se Skautský dům Bára. K zahajovacímu nástupu jsme vybrali opuštěné parkoviště vedle nádraží, přece jenom je nás třicet osm, tak potřebujeme trošku místa. V klubovně jsme se rychle ubytovali a jdeme ještě na blízký kopec na travnatý plácek vedle dětského hřiště, kde hrajeme mezidružinové štafety. Vyhráli Lišáci, Netopýři s Káňaty se dělí o druhé a třetí místo. Ve dvou týmech soutěžila i vlčata. Štafety vymýšleli Radek, Tkanička a Lachtan a byly velmi vydařené, vítězilo myslím podlézání pod nohama, trakaře také nebyly špatné. Vracíme se do klubovny a jdeme spát, vlčata obývají přízemí, velký oddíl spí v patře. Večer se ještě schází oddílová rada.
Ráno po snídani vyrážíme do veltruského parku, kde chceme dojít ke zdejší napodobenině sfingy. Vlčata si ještě před odchodem zaběhala do schodů neboli na vrchol pyramidy, aby se velký oddíl mohl v klidu nasnídat a sbalit. Výše popsané Tkaničkovy etapy hrajeme hned na začátku parku na palouku mezi krásnými starými listnatými stromy. Při luštění hieroglyfů plní vlčata speciální úkol – hlídají nápovědní lístky v herním území a získávají body za každého chyceného člena velkého oddílu. Nápis v hieroglyfech ze druhé etapy zní : ?Sfinga se dívá vzhůru, ty jdi ale pod zem.?
Někteří se nechali po etapě vyhecovat a zdolávají zdejší stromy, svačíme, fotíme se před zámkem a odesíláme foto na oddílový facebook. Došli jsme ke sfinze, která není nic moc, a k Egyptskému pavilonu. Pavilon, to je výzva. Jeho podzemím protéká potok, výzva spočívá v tom dostat se přes něj do druhé části podzemních prostor. V úvahu připadají dvě možné varianty ? položit přes potok tlustší větev a přejít s pomocí ostatních přes ni nebo přelézt umělou skalku. Nakonec zvítězil Šáša první cestou. Hrajeme další velkou etapu ? hledání rozstříhaných nápisů v pyramidách a jejich luštění pomocí Rosettské desky. Každý tým má své tři pyramidy, může ale také vylupovat pyramidy ostatních týmů, pokud je vypátrá. Mabeho tým nenašel do konce hry jednu vlastní pyramidu s červeným nápisem, Radek, který ji uschovával, nabízí Mabemu zajímavou náhradní možnost, jak nápis z pyramidy získat ? pět temp ve zdejším potůčku. Mabe nezaváhal, ostatně je krásný teplý podzimní den. Vlčata hrají v týmech velkého oddílu, nejvíce se vyznamenala při stříhání o výměny ústřižků nápisů, týmy si totiž pyramidy nad očekávání často vykrádaly, a tak jen málokdy má tým některý nápis kompletní. Etapa je asi po 45 minutách dohrána, rozdělujeme se. Velký oddíl vyráží dál s Tkaničkou, Lachtanem, Radkem a Honzou, aby si na malém okruhu kolem Veltrus dal před večeří trošku do těla, vlčata se s Milanem, Honzinou, Vaškem a Nánou vracejí nejkratší cestou zpátky do klubovny. Pomalu se stmívá, soumrak využíváme s vlčaty k etapě Propližování k pyramidě.
Vlčata dorazila do klubovny a vaří se společná večeře. Pak hrajeme turnaj v krabech, píšťalku a další hry. Dorazil velký oddíl, večeří, Tkanička rozjíždí etapu ? skládání egyptského obrázku rozstříhaného jako puzzle. Jsou to dvě kočky a složit ho bez předlohy je naprosto nemožné. Odhaduji počet dílků na minimálně sto. Po etapě jdeme spát.
Ráno vyhodnocujeme velkou hru, balíme a odcházíme na hodinku a půl do zdejšího krytého bazénu. Spolehlivě jsme ho ovládli. Pak už zbývá jen přesunout se na nádraží, před příjezdem vlaku dáváme ještě v parku oběd.
Vítězem celovýpravové hry velkého oddílu je Klobouk se ziskem 19 bodů, o druhé místo se dělí Tintin s Hanumanem se ziskem 16 bodů, o třetí místo se dělí Biggles se Šášou s 15 body. Ve vlčatech vyhrál Matěj s 26 body, druhý byl Ananas s 24 body a třetí Mikola s 21 body.

Napsat komentář