477 Zimní oddílový sněm


Zimní sněm ve spíše podzimním či jarním počasí je za námi. Program připravoval King-kong v součinnosti s Lachtanem a docela se vytáhl. Sněmovní hra byla motivována jako útěk z vězení. Dobře připravené převážně pohybové etapy vyplnily celou sobotu. Je nás 39, mladší vlčata spí s Honzinou a se mnou u táborských skautů v jejich klubovně, starší vlčata pod dohledem Tkaničky v boudě na louce, velký oddíl ve dvou týpkách nebo pod celtami v roverech, protože je opravdu teplo. V jednom z týpek ? u Vaška ? se pořádně topí, takže zde spící osazenstvo za víkend důkladně nasáklo, bylo krásné nakouknout v neděli do kupé, kde seděli a nasát ještě ve vlaku příjemnou vůni kouře z páleného dřeva a přivolat si tak atmosféru táboření nebo grilování masa.
Výprava začala jako vždycky v pátek večer na nádraží. V Táboře se rozdělujeme. S mladšími vlčaty zamáváme ostatním, kteří sedí v motoráčku a čekají na odjezd směr Meziříčí a vyrážíme ke Skautskému domu který je kousek od nádraží. Místní skautský šéf Bobr, náš starý známý, nás ubytovává a jdeme si ještě o závod zaběhat do schodů k Lužnici. Rozjíždíme totiž celovýpravovou soutěž jednotlivců ? mladších vlčat o vánoční hvězdičky, které vyplácíme jako pořadí po každé disciplíně. Vevnitř v klubovně pak ještě hrajeme kraby a zápasy a jdeme spát. Velký oddíl zhruba v tomto čase staví na louce týpko, jedno už postavili během dne Vašek s Radkem, kteří vyráželi z Prahy někdy po deváté ráno.
Velký oddíl začal ráno rozcvičkou v trenýrkách, my snídáme, balíme si věci na louku a jdeme na vlak. Kolem poledne jsme na tábořišti, kde už běží zmíněná King-kongova sněmovní hra. Mladší vlčata se hned zapojují do týmů. Hra je přerušena vydáváním oběda ? buřtguláše uvařeného společně ve velkém kotli, pak etapy pokračují až do tmy. Kolem půl šesté zapalujeme slavnostně sněmovní oheň. Ondra postavil kvalitní pagodu, která hoří stejnoměrně a krásně hřeje. Hodnotíme oddílovou činnost od tábora, odměňujeme stoprocentní docházku na výpravy a na nepovinné akce, nejlepší družinu a nejlepší šestku a vyhodnocujeme sněmovní hru. Družiny velkého oddílu a starší vlčata se pak dávají do vaření večeře, mladší vlčata hrají s Jacobem malou noční hru ? hon za bludičkou a pak se vydáváme na cestu k poslednímu vlaku do Tábora. Musím říct, že se mi od příjemného tepla ohně hořícího na krytém ohništi moc nechtělo. Ale nedá se nic dělat, do boudy by se všechna vlčata nevešla a tak se musíme vrátit do Tábora.
Ráno se na louce balí a bourají týpka, my v Táboře také balíme a pak hrajeme pár her ve sportovním areálu u Lužnice. Zbývá jen dojít na nádraží a vyhlížet motoráček, který přiveze velký oddíl a starší vlčata a pak společně vyrazit do Prahy.
Na závěr článku patří ještě pochvaly:
Nepřetržitou stoprocentní docházku na výpravy si stále drží Salám. Od září 2011, tedy od svého vstupu do oddílu, nevynechal ani jednu výpravu! V závěsu za ním jsou Ondra a Králík ? nevynechali jedinou výpravu od ledna 2012! Dalšími stoprocentními jsou nepřetržitě od září 2014 Karatista, Jacob a Piškot. Od svého vstupu od oddílu na podzim 2014 si drží stoprocentní docházku Surikata a od ledna 2015 Žluťásek. Dalšími stoprocentními jsou Šáša (od dubna 2015) a od září 2015 Tintin, Tučňák, Oliver, Lukáš a Dan. Unikátní docházku na nepovinné akce má Králík, ze sedmi nepovinných akcí velkého oddílu, které byly od září, vynechal pouze jednu.
Mezidružinové bodování v tomto období vyhrála Káňata (20 bodů), Lišáci a Netopýři se dělí o druhé až třetí místo, mají shodně 17 bodů. Zelená šestka porazila o jeden bod Modrou šestku v mezišestkovém bodování.
Sněmovní hru vyhrál Karatistův tým, druhý byl Piškotův tým, třetí Šášův tým, čtvrtý Králíkův tým a pátý Šutrův tým. Soutěž o vánoční hvězdičky mladších vlčat vyhrál Lukáš.

Napsat komentář