492 Výprava s velkou hrou


Letos nespíme ve skautské klubovně někde ve městě (jako třeba loni touhle dobou v Přelouči), ale táboříme poblíž Keblova na základně našich spřátelených oddílů Tuláci a Poutníci v jejich krásném velkém srubu. Vašek se Salámem jedou už v pátek po poledni, aby ještě za světla otevřeli a připravili srub a zatopili. Zároveň si chystají věci k sobotnímu programu. Vašek se pak vrací zpátky do Trhového Štěpánova, aby vlčatům odvezl batohy, protože cesta je přece jen trošku delší než do Meziříčí. Na nádraží v Trhovém Štepánově vlčata nakládají batohy do auta, velký oddíl nahazuje své batohy na záda a šlapeme. Je to nějaké dvě hodinky cesty. Tempo jsme nasadili slušné, není taky celkem důvod se potmě a v zimě moc courat. Ve srubu není elektřina, při světle propanbutanových lamp a baterek rozbalujeme a jdeme spát. Tma nevadí, hlavně že je teplo. V hlavní místnosti, kde spí velký oddíl, jsou kamna dokonce prosklená krbová, takže se můžeme ze spacáku dívat přímo na sálající oheň.
Budíček, rozcvička po družinách a vlčata zvlášť, po snídani se rozbíhá program. Velký oddíl sehrál na této výpravě 1. ročník družinových válek o Kvrdlo, připravil ho Vašek a Salám. Vlčata čekala velká hra podle povídky Jacka Londona Kaňon celý ze zlata. Vlčata hrají v proměnných týmech, za etapy ve hře vydělávají kartičky s obrázkem váčku se zlatými valouny. Na konci dne za ně draží ceny ? sladkosti.
Družiny velkého oddílu soutěžily postupně ve 12 disciplínách. Nejzajímavější jsou asi lanové lávky, nejnáročnější večerní orienťák po skleničkách v okolí tábořiště. V 1. ročníku válek o Kvrdlo zvítězila Káňata s 30,5 body, na druhém místě skončili Netopýři s 27 body, třetí Lišáci s 20,5 body.
Káňata zvítězila celkem v 6 disciplínách (turnajovka, oheň, obratnost, šifry, příroda společně s Lišáky, tajný úkol), Netopýři ve 4 disciplínách (signalizace, uzlování, závod vyslanců, zálesácká stezka), Lišáci ve 3 disciplínách (orienťák, příroda společně s Káňaty, povinné věci).
Vlčata vyzkoušela výměnný obchod se zlatokopeckým náčiním, závod přes Chilcoot, boj o šifru nebo štafety. Nejúspěšnějšími vlčaty byli Vítek, Mravenečník a Matouš.

Napsat komentář