494 Zimní oddílový sněm


Vzhůru na Zimní sněm. Vystupujeme z vlaku v Táboře, vlčata se loučí s velkým oddílem, máváme jim u motoráčku a jdeme do Skautského domu, kde budeme spát stejně jako loni. Protože je ještě celkem brzy, dáváme batohy za dveře a jdeme se projít dolů k Lužnici, hrajeme pár her a závodíme v běhu do schodů. Velký oddíl přijel do Meziříčí k hotovému. Vašek s Ondrou totiž vyráželi z Prahy autem už kolem třetí, aby ještě za světla postavili týpko, zatopili a tak dále. Je tak teplo, že starší z velkého oddílu se rozhodli nestavět druhé týpko a volí pohodlný širák.

Ondra letos připravil originální sněmovní hru, která začala hned po rozcvičce. Jedná se o orientační závod jednotlivců po okolních lesích s využitím šifer a fotografií míst, která je třeba najít. Hra je velmi úspěšná a kluci bojují s nasazením. My s vlčaty přicházíme na louku kolem poledne, první vlak z Tábora totiž odjíždí až v 11 hodin. Dopoledne jsme hráli s míčem na hřišti blízko Skautského domu.

Když se objevujeme na tábořišti, hra velkého oddílu je v plném proudu, občas někdo přibíhá a ptá se Ondry na různé instrukce či nápovědy. My začínáme program přípravou bramborového guláše. Kluci škrábají brambory, krájejí cibuli a buřty. Pak jdeme hrát hry. Soutěžíme o malé vánoční hvězdičky. Přestávky mezi hrami věnujeme mlácení ledu na potoce. I když je teplo, jak už jsem psal (kolem 8 stupňů nad nulou), díky mrazům ze začátku týdne je potok částečně zamrzlý. Stačí najít pořádný klacek a jde se bušit do ledu a prohrabovat koryto, aby roztlučené kousky ledu mohly plout s proudem. Kolem čtvrté už je tma, dokud je aspoň trochu vidět, dohráváme Angličany proti Skotům, pak hrajeme honěnou se svíčkami. Kluci z velkého oddílu mezi třetí a pátou postupně dobíhají ze sněmovní hry a začínají si po družinách vařit večeři. Po půl šesté začíná sněm.

Sněmovní oheň zapaluje ve funkci Psa Šákul. Hodnotíme uplynulý oddílový půlrok, stoprocentní docházku, docházku na nepovinné akce, mezidružinové a mezišestkové soutěže. Oficiálně jsou oddílu představeni letošní nováčci. Ondra vyhlašuje pořadí ve sněmovní hře. Na tři nejlepší čeká kompot se šlehačkou. Sněm končí, vlčata odcházejí na poslední vlak do Tábora. Družiny velkého oddílu dodělávají večeři, sedí se u ohně, kdo chce, jde spát. V neděli ráno velký oddíl balí a jde na vlak do Tábora (vstávalo se až v devět), vlčata v Táboře dohrávají soutěže o vánoční hvězdičky. Na nádraží se setkáváme a zbývá už jen dojet do Prahy.

Pětice nejlepších ve sněmovní hře: 1. místo Piškot, 2. místo Šákul, 3. místo Šutr, 4. místo Karatista, 5. místo:Šáša, zvláštní ocenění šéfa hry Ondry: Vítek a Matěj

Nejlepší trojice vlčat v boji o vánoční hvězdičky: Delfín, Klokan, Drak

Stoprocentní docházka na výpravy za 1. období oddílového roku 2016/17 (tedy od Podzimní vody do Krhnaje):
Velký oddíl: Tintin, Vítek, Krab, Šáša, Šákul, Žluťásek, Dimo, Ondra, Jacob
Vlčata: Tučňák, Přízrak, Mravenečník

Výsledky bodování družin: Káňata: 30 bodů, Netopýři 18,5 bodu, Lišáci 17,5 bodu
Výsledky bodování šestek: Zelená 16 bodů, Modrá 14 bodů

Pět nejlepších v bodování jednotlivců (součet od září):
Velký oddíl: 1. místo Šákul, 2. místo Šutr, 3. místo Tintin, 4. místo Karatista, 5. ? 6. místo: Šáša a Žluťásek
Vlčata: 1. místo Mravenečník, 2. místo Kryštof, 3. místo Tučňák, 4. místo Damián, 5. místo: Přízrak

Napsat komentář