511 Zimní oddílový sněm


Páteční večer nás, co se sněhu týká, naladil celkem optimisticky. Teplota kolem nuly, v některých úsecích trati lehký poprašek, už jsme se začali těšit na pořádné zimní táboření. Nakonec z toho ale moc nebylo. Kruh ze sněhové krupičky kolem týpek, jak spadala z plachty během páteční noci a desetiminutová sněhová přeháňka v sobotu k večeru. Vypadala slibně, dokonce ti, kteří spali pod širákem, se exponovali s přikrýváním spacáků celtami, ale za deset minut bylo po všem. Jenom pumpu jsme museli několikrát rozmrazovat poléváním horkou vodou a v neděli ráno vymlátit z hrnců od guláše a čaje před umytím led.
Je nás zhruba padesát, spíme ve dvou týpkách, mladší vlčata v boudě, roveři pod širákem. V obou týpkách topíme, další oheň hoří na krytém ohništi neboli v jurtě, kamna v boudě hřejí tak, že kluci na palandách usínají v tričkách ležící na spacáku, protože v něm by se uvařili ve vlastním potu.
Sněmovní hru velkého oddílu řídí Lachtan se Šutrem a je na Šutrovo oblíbené military téma. Šutr má na sobě stylově oblečení včetně pistole a vojenské beranice. Nejnáročnější etapou je hledání a transport raněného ? v noci a z poměrně velké vzdálenosti (roli raněných sehráli roveři a nebyla to pro ně nic moc zábava, když nejdříve čekali notnou dobu v lese po tmě a v zimě, až budou nalezeni a pak byli vlečeni v celtě skrz křoví a smrkové hustníky).
Hru pro vlčata připravil Ondra. Vlčata získávají splněním různých úkolů ústřižky fotografie jistého místa v okolí tábořiště a mapy cesty k němu. Nacházejí tajemnou plechovou bednu a klíče k jejímu odemčení. Neznámí útočníci jim klíče seberou, ale nakonec všechno dobře dopadne a v boudě bednu společně otevřou. Je v ní Ondrův deník z doby, kdy byl sám vlčetem v jejich věku.
Letošní novinka ? k obědu udělal Salám s Vaškem pro všechny gulášovou polévku, v chladném počasí přišla vhod. Vlčata mají k večeři guláš s knedlíkem (knedlíky jsou kupované, techniku napařování ve velkém hrnci, kam šišky knedlíků vyrovnáváme do pyramidy, máme už nacvičenou ze Srazu oddílů), velký oddíl vaří večeři po družinách, Netopýři smaží na ohni v jednom týpku palačinky. Náročná operace, ale dopadla dobře.
Večer zapalujeme sněmovní oheň a u něj hodnotíme uplynulé čtyři měsíce oddílové činnosti. Mám radost z velmi dobré docházky na výpravy, stoprocentní docházku od září má 12 členů velkého oddílu (což činí 36 procent členů velkého oddílu) a 5 vlčat (což činí 19 procent všech vlčat). Odměňujeme dále nejlepší docházku na nepovinné akce a tělocvičny, Šutr vyhlašuje výsledky bodování jednotlivců za listopad. Oddílu se představují nováčci, kteří jsou na prvním oddílovém sněmu. Bavíme se o tom, co nás čeká od ledna do Jarního sněmu. Kolem půl desáté sněm zakončujeme a jdeme spát, pár lidí ještě chvíli sedí u ohně v jurtě.
V neděli ráno vstáváme asi v půl deváté, stejně jako v sobotu zahajuje den rozcvička v trenýrkách. Snídáme, balíme, bouráme týpka, uklízíme týpiovky. Závěrečný nástup se scénkou, která uvozuje etapovku na tábor 2018, a poté vzhůru na vlak.

Napsat komentář