516 Pochod drsných mužů a dvoudenní výprava vlčat

Na  letošní  Pochod drsných mužů jsme  vybrali  ubytování v Mladé Boleslavi  – velká klubovna, kam se pohodlně vejdeme a také pouhá hodina cesty vlakem z Prahy. Nádraží v Mladé Boleslavi  leží stranou od města, do klubovny jdeme  skoro hodinu. Lachtan zadal souřadnice klubovny do navigace na telefonu,  takže můžeme risknout zkrácení  cesty přes boleslavský lesopark.

Ubytováváme se v několika místnostech, následuje domluva na sobotu ohledně trasy pochodu  a krátká scénka k letošní  etapovce.  Skupina  PDM  PLUS ve složení  Radek, Šutr, Papája, Králík a Tintin startuje v sobotu už v šest hodin ráno a dává si za cíl absolvovat trasu v délce 87 km, kterou navrhl Šutr.  Díky Šutrovým GPS  sledovačům  mohou naši příznivci trasu vidět  online na mapy.krhuti.cz.

Trasa PDM PLUS skupiny vedla přes Michalovice (průchod  6:54), Plužnou (průchod  8:31) a Valdštejnsko (průchod  9:57) na železniční stanici Bezděz  (průchod  10:29),  Bezděz podhradí  (průchod  10:45), Doksy  (průchod  11:52), Staré Splavy  (průchod  12:57), kolem Máchova jezera  a lesy směrem na Hradčany (kousek od letiště Hradčany 15:39). Poté otočka zpět k Boleslavi, v 16:28 míjí skupina městečko Ralsko, následuje průchod přes Bělou pod Bezdězem 19:12,  opět Michalovice (průchod  21:55) a návrat do klubovny  zhruba ve 23:00. Trasa měřila cca 87 km, na cestě strávili kluci 17 hodin, odečteme-li  časy  na jídlo a přestávky, dělá to průměrnou rychlost  nějakých 5,5 km za hodinu. V klubovně  čekal  horký čas, po probrání nejzajímavějších zážitků a krátké večeři si jde vítězná pětice ráda lehnout.

Trasu normálního PDM navrhl Karatista, i ona se průběžně objevovala na  mapy.krhuti.cz.  Je to okruh kolem Boleslavi, start po deváté hodině ráno přes Březno a Stakory. Nejzajímavější část trasy přichází odpoledne po 15. hodině, kdy prochází přes rezervaci Vrch Baba, což je zalesněný hřbet se zbytky tří  sopek. Následuje fotografování u letadla známého každému, kdo jezdí po hlavní silnici z Prahy přes Boleslav na Turnov  a dál na hory do Jizerek. V 16:27 skupina těch, kteří nevzdali, dosahuje Zvířetice, v  18:11 prochází Josefovým Dolem, v 19:20 je v Debři  a do klubovny přicházejí po asi 40 kilometrech zhruba v devět hodin večer.

Vlčata se ráno svezla výlukovým autobusem a vlakem do Mnichova Hradiště. Odtud šlapou na hrad Valečov. Ten je oproti očekávání otevřený, takže následovala prohlídka. Z Valečova pokračovala trasa vlčat na Drábské světničky (ty jsou naopak oproti očekávání uzavřené) a přes Studený průchod do Březiny opět na vlak.

Večer hrají vlčata hry společně s první skupinou velkého oddílu, která se vrátila z trasy pochodu. V neděli ráno vstáváme podle změněného času až v půl desáté, takže zbývá čas na zabalení, úklid, rozdání diplomů za pochod a výpravových lístků a pár her v parku před klubovnou.