522 Podzimní oddílová voda Vltava

Třicátý první rok oddílové činnosti – podzim opět na Vltavě. Loni to byla Ohře, rok před tím Otava, letos není příliš na výběr – velké sucho výrazně limituje. Takže v pátek vlakem do Budějovic, odtud autobus do kempu ve Vyšším Brodě. Vodácká sezóna je letos, možná i díky velkým horkům, která dosud panují, nějak posunutá, takže jsme nemile překvapeni spoustou lidí v kempu. Ale co se dá dělat, jde jenom o to přespat do rána.

Lodě přivezli na devátou jako vždycky, krátce poté vyplouváme. Máme s sebou šest čerstvých nováčků, kteří přešli do velkého oddílu z vlčat, je to jejich první akce s velkým oddílem a vedou si výborně. Celá plavba probíhá v poklidu za krásného počasí. Vody je celkem dost, asi pouští z Lipna II, jedeme slušnou rychlostí. Jez ve Vyšším Brodě, Rožmberk. Za Rožmberkem přehazujeme posádky, abychom vycvičili nové zadáky. Větřní, Papouščí skála, Rechle. Někomu dala trochu zabrat krumlovská šlajsna U liry (to není pravopisná chyba – název nesouvisí s hudebním nástrojem, ale s firmou Lišty rámy). Proplouváme Krumlovem a plánujeme zakotvit jako při minulé plavbě na tábořišti U Milana. To je však uzavřeno, a tak musíme popojet kousek dál. Nevadí to, času máme nazbyt. Na místě jsme sami, čeká nás tedy noc v klidu a tichu.

Na nedělní dopoledne zbývá už jen pár kilometrů. Zastavujeme na jezu ve Zlaté Koruně, sjíždíme šlajsnu ve třech i ve čtyřech v jedné lodi a opět necháváme mladší členy a nováčky, aby si vyzkoušeli jízdu na kormidle.

Zbývá doplout do kempu Zlatá Koruna, naložit lodě a vydat se do kopce na vlak.