536 Dvoudenní výprava velkého oddílu a vlčat

Na této výpravě jsme více nebo méně pracovali. Starší více, mladší méně. Starší jedou s Tkaničkou a Lachtanem do Bořic. Připravují místo, kde chceme postavit boudu na uložení táborového materiálu. Vysekávají a pálí trnky, rovnají terén. Také se snaží zlikvidovat následky útoku divokých prasat. Na kraji táborové louky totiž roste rozložitý dub, prasata na louce vyrývají žaludy a výsledek je podobný jako kdyby louku někdo zoral.

Mladší  kluci z velkého oddílu jedou společně s vlčaty do Meziříčí. Tady řídí práce Ondra. Opravujeme lavičky u sněmovního kruhu, stavíme můstek přes potok, natíráme boudu a latríny lignofixem. Po obědě Vašek spouští velkou týmovou hru. Týmy nejprve přinášejí po jedné kartičky z lesa za potokem. Z nich sestaví heslo, za ně dostanou text v lehce zašifrované morseovce a pak už s podrobnou mapou 1:10 000 a buzolou vyrážejí do terénu. Úkolem je obejít co nejrychleji šest míst zakreslených v mapě, na nich najít karty s azimutem a počtem kroků a podle těchto údajů vypátrat vždy pytlík s barevnými kuličkami. Pátrání jde někdy dost těžko, kluci dobře našli jednotlivá místa, ale nedokážou objevit pytlíky s kuličkami, i když visí viditelně na stromě nebo na křoví. Chtělo to víc trpělivosti. Kluci se vracejí zpátky s dotazy, že nic nenašli. Trasu stavěli Karatista a Tintin, teď týmy ochotně doprovázejí na první stanoviště a po krátké ukázce, jak vypadá trpělivé hledání, už všechno šlape, jak má. Tři týmy získaly v časovém limitu plný počet, tedy šest kuliček, dva týmy mají po třech kuličkách, jeden tým dvě kuličky. Vítězové – Krokouš plus Kiki plus Diblík plus Schránka.

Během hry se rozpršelo, v terénu je dost vysoká tráva nebo křoví a husté větve stromů, někteří kluci se vracejí ze hry mokří. V „jurtě“  nebo-li na krytém ohništi hoří oheň, Karatista s Tintinem  natáhli pod střechu „jurty“ prádelní šňůry, všechno mokré na  ně věšíme, kluci sedí u ohně a užívají si  sucha a tepla. Vašek vydává večeři, potom zpíváme s kytarou, kdo chce, jde spát. Venku drobně prší. Vstáváme do chladného rána, balíme, uklízíme, v mokrých botách šlapeme na vlak.