546 Krhútské hory

Loni touhle dobou byla na horách sněhová kalamita a v pátek hustě sněžilo už od Mladé Boleslavi. Letos je to tak tak, sledujeme celkem s napětím, jestli vůbec bude kde lyžovat. Ještě v Tanvaldu není po sněhu ani památky. Obavy se naštěstí úplně nenaplnily. Všechno proběhlo proti loňsku tak nějak v poklidu. Žádné závěje, žádné odhazování sněhu lopatami, aby měl autobus kde zaparkovat (tři lopaty jsem měl v klubovně nachystané, ale uznali jsme, že brát je s sebou by bylo letos zpozdilé), žádné výpadky elektřiny.

V pátek se ubytováváme, řešíme pár organizačních věcí a jdeme spát. V kamnech v jídelně ani nezatápíme, při těchto teplotách stačí ústřední topení, takže jen  na noc dosypáváme peletky do kotle.

Ráno rozcvička venku v trenýrkách, snídáme, vyrážíme. První zastávka autobusu jako vždycky na  parkovišti v Polubném, kde vystupují běžkaři. Sněhu je opravdu minimum,  takže můžeme šlapat zkratkou k hornímu parkovišti. Odtud je stopa v rámci možností upravená a potkáváme i skútry, které ji upravují během dne. Jedeme obvyklou trasu – Václavíkova studánka, bunkr,  Promenádní,   kiosek, Kůrovec a po Soušské silnici k Montanii. Finále –  sjezd po sjezdovce na Černé Říčce. Chrti ve složení Králík, Tranďák, Tintin, Biggles  si dali svých 60 – 70 km a trojice Králík, Tintin, Biggles  odchází navíc po večeři s batohy  spát na hřeben. Sjezdaři pokračují autobusem na Paseky, které v rámci možností jezdí a zde stráví jako vždycky v sobotu celý den až do 16 hodin, kdy vypínají vleky.

Po společné večeři (letos vaří Nána) promítáme filmy – Toy Story a pak dokument o tom, jak žily skautské oddíly mezi lety 1970 a 1989, kdy skauting byl zakázaný. Ve filmu mluví i jeden z vedoucích našeho spřáteleného oddílu Ginkgo. Kluci odcházejí postupně spát, tak jak je kdo unavený.

Ráno nahrubo balíme a  jdeme lyžovat, sjezdaři tentokrát na Černou Říčku kousek od chaty, běžkaře vyvezl autobus opět do Polubného a dají si zkrácený okruh přes Jezdeckou. Po třinácté hodině  se scházíme v chatě, uklízíme, nakládáme se do autobusu a vzhůru do Prahy.