368 Jednodenní výprava


Zatímco velký oddíl odjel na výpravu již v pátek večer, a to konkrétně do Meziříčí do Krhútského teritoria na zimní sněm, my jsme se sešli až v sobotu ráno v metru v Holešovicích. Naším cílem byla pražská zoo, ve které pro nás byla připravena velká poznávací hra.

Když nás autobus přivezl do zoo, hned po zakoupení lístků jsme vyrazili směrem k ledním medvědům. Tady jsme si v takové ?jeskyňce? sedli. Vysvětlili jsme si pravidla a rozdělili týmy. Týmy byly dva. Prvnímu veleli Valli s Ondrou a druhému Liška se Štítem. Ti si rozvolili zbytek členů. A mohlo začít vysvětlování hry.

Každý tým dostal desky, kde byly vloženy úkoly k jednotlivým oblastem zoo nebo pavilonům. Úkolů zde bylo tolik, že bylo více než pravděpodobné, že všechny nestihneme splnit. Proto bylo velmi důležité dobře si rozvrhnout, kam se chceme podívat a kde jsou jaké úkoly. V některých úkolech jsme měli najít například kámen, který připomínal letokruhy stromů nebo najít, co je zajímavého na nějakém zvířátku a podobně. Za dvě hodiny jsme se měli vrátit na místo, kde jsme začínali, a poobědvat tady. Když byla všechna pravidla vysvětlena, nebránilo nic tomu, abychom mohli začít.

Tým pod vedením Ondry a Valliho, který jsem doprovázela já s Honzinou, zvolil tuto taktiku: dokud jsme plni sil, bude nejlepší projít horní část zoo a později se vrátit dolů. Vyrazili jsme tedy směrem nahoru přes pavilon Afrika zblízka a k žirafám. A dokonce jsme došli až na nejvzdálenější místo v zoo, odkud jsme viděli na Babu. Také jsme se prošli po zábradlí, což byl jeden z úkolů. Potom jsme byli trochu unavení, tak jsme se vydali na dětské hřiště, kde na nás čekaly oddechové úkoly jako například prolézt hrochem nebo vylézt po provazovém žebříku. Z hřiště jsme se museli začít vracet, abychom se dostali včas na místo srazu. Takže jsme po cestě splnili posledních pár úkolů. Po obědě jsme šli na vyhlídku k ledním medvědům, na gorily a gaviály.

Tým pod vedení Lišky a Štíta pod dohledem Honzy a Medvěda zvolil taktiku opačnou. Nejdříve se vydali do dolní části, kde bylo o něco více úkolů. Zašli do pavilonu Indonéská džungle, který byl hned vedle místa našeho srazu. Pak se podívali na medvědy a od medvědů vyrazili do pavilonu Afrika zblízka. Potom se chtěli podívat na severský les, ale bohužel se jim ho nepodařilo najít. A pak už se museli začít vracet na oběd. Po obědě vyrazili do nového pavilonu gaviálů, který dlouho hledali díky zmateným šipkám, ale nakonec to zvládli. A to hledání rozhodně stálo za to. Dále se vydali ke gorilám, které našli naprosto hravě a zatím, co si všichni z týmu hráli na hřišti před pavilonem, jediný Štít se snažil vybojovat pro tým nějaké ty body. Poté navštívili orly a protože se již čas nachýlil, museli vyrazit k východnímu východu, kde byl sraz.

Hra skončila. Z místa srazu jsme se už všichni společně vydali do Královské obory -Stromovky, kde jsme si chtěli zahrát alespoň jednu hru s míčky, které jsme si vyrobili na schůzce. Po cestě jsme šli přes trojskou lávku, kterou bychom spíše měli přejmenovali na ?houpací lávku?. Přesto, že je betonová, dá se za určitých podmínek rozhoupat. Když více lidí začne pochodovat, můžete cítit lehké otřesy, jak jsme si také vyzkoušeli. Ve Stromovce jsme si zahráli hru, při které jsme se rozdělili na dva týmy – obránce a útočníky. Obránci měli za úkol střežit území, ve které byly rovnoměrně rozprostřeny lístečky, a to tak, že se snažili útočníky trefit papírovým míčkem. Pak se role vyměnily a byl čas vyrazit domů.

Po vyhodnocení jsme zjistili, že hru v zoo vyhrál tým s Ondrou a Vallim ve vedení, takže vítězům gratuluji?a poražení snad vyhrají příště?

Napsat komentář