371 Bitva na hradě Zvířetice


Po roční přestávce (loni to byl, pokud se pamatujete, Klánovický les) se vracíme s jednodenní bitvou na hrad Zvířetice. Je krásný, skoro jarní slunečný den. Když píšu čtyři dny poté doma v teple a suchu článek o výpravě, k sobotnímu počasí sobě i všem Krhútům gratuluju. Venku právě střídavě prší a padá sníh, je zataženo, zima a nepříjemně mokro. Ó, jaké jsme měli v sobotu štěstí.

Kapslík – Arien se ujal jako v minulém roce vedení akce. Velkým vkladem je účast čtrnácti jeho kamarádů z bitevních skupin Hydra a Banshees. Kromě Krhútů a Pavouků se tradičně objevil oddíl Gingko. Po hodince a půl ve vlaku, kde jsme pohodlně poseděli, zahajujeme nástupem před nádražím v Bakově nad Jizerou. Pokřik, uvítání a přesunujeme se v zástupu na hrad. Myslím, že díky bitvařským oblekům budíme pozornost. Náhodní příchozí si nás během dne na hradě občas i fotografují.

Na nádvoří si odkládáme batohy a rozdělujeme se do herních skupin. Nacházíme se totiž ve výcvikovém vojenském ležení, cílem celodenního výcviku je zlepšit si své schopnosti ve vedení boje. Hydra hraje role důstojníků, Banshees a Tiger z Gingka si rozebírají hráče do družin, jimž budou celý den velet. Družiny jsou čtyřčlenné. Rozbíhá se výcvik. Hráči mohou přinášet důstojníkům dukáty, cennosti nebo zbroj a mohou se pokusit splnit některé jejich úkoly: zabít stvůry nebo se utkat v souboji s některým jiným hráčem, mohou vykonávat pro důstojníky různé práce nebo pro ně získávat informace o průběhu výcviku či ostatních důstojnících. Za odměnu je každý z důstojníků může naučit jedné schopnosti: léčení, tvrdému úderu, úhybu, lovu, obchodnictví, důstojník také může hráči zvýšit počet životů.

Výcvik je prostřídán třemi bojovými tréninky, kdy se družiny utkávají mezi sebou navzájem nebo bojují proti důstojníkům. Náhle se začíná dít cosi nečekaného. Seržanti zradili svého velitele a chtějí na sebe strhnout moc. Nastává ostrá řež. Seržanti se pokoušejí na svou stranu silou, lstí i přemlouváním získat co nejvíce vojáků. Křik, boj, věrní se konsolidují a nakonec je vzpoura poražena.

Nejvyšší čas balit a vyrazit na nádraží. Tentokrát je to ?akorát?, vlak přijíždí za čtvrt hodinky. V Boleslavi horký přestup a pak pohodlíčko v teple až do Prahy. Líbilo se mi, že velitelé na závěrečném nástupu ohodnotili známkami zdatnost svých družin.

Na výpravu zavítal Hanuš s celou rodinou. Bydlí totiž v Turnově, což je od Zvířetic kousek.
Štěpánka od léta vyrostla. Ráno při vypravování se prý domnívala, že se jede do bazénu, tak snad nebyla náhražkou v podobě Krhútů příliš zklamaná.

Dík Kapslíkovi za náročnou přípravu akce a její celodenní vedení. Myslím, že to bylo přinejmenším stejně náročné jako celodenní pískání na posledním ročníku Krhnaje.

Napsat komentář