572 Jarní oddílová voda Morava

Na Moravu se vracíme po mnoha letech, jedeme ji teprve podruhé v historii oddílu. První splutí bylo docela dobrodružné, na raftech a za dost vysoké vody. Poprvé jsme tu zažili převržený raft.  Teď je situace úplně jiná, řeka teče svižně, ale stav je metr a půl pod prvním povodňovým stupněm.  Z  pátku na sobotu spíme jako tehdy u mostu v Postřelmově, ale mnohé se změnilo. Morava se pomalu stává oblíbenou vodáckou volbou, takže na tábořišti, pro nás překvapivě, nejsme sami.  Je pozdě v noci, rozbalujeme Tarpy a moc neřešíme kde. Ráno už v osm najíždí půjčovna s první várkou lodí pro ostatní party, my máme lodě domluvené na devátou jako vždycky. Dvě auta s vleky se nemají kde otočit, stojí  jim v cestě naše Tarpy. Rychlý budíček a balení.

Na řece se naštěstí jednotlivé vodácké tlupy rozprostřely, takže plujeme v pohodě a sami. Jak už zaznělo, řeka příjemně teče, něco mezi  Otavou a horní  Lužnicí. Počasí je únosné, ale na koupání to nevypadá. V poledne stavíme na oběd, plujeme dál v klidu a pohodě. Jedinou nevýhodou je špatná sjízdnost většiny jezů, dost často přetahujeme nebo přenášíme, někdy i dost divokou džunglí kopřiv a vrbiček, jak je vidět na fotkách. V sobotu spíme v Moravičanech u mostu, tábořiště nic moc, loučka na kraji městečka u trati, ale není na výběr. Složitě sháníme dřevo, ale nakonec, věrni krhútské tradici, necháváme v neděli ráno u ohniště slušnou zásobu pro ty, kteří přijedou po nás. Určitě to ocení. Problém s pitnou vodu nám ochotně pomohla vyřešit půjčovna lodí, dovezli nám na sobotní tábořiště dva plné barely a ještě sběračky na nalévání. Barely jsme měli za úkol naložit a odvézt v neděli do Litovle, kde končíme. Nedělní úsek před Litovlí vede lužním lesem, občas vidíme stopy po bobrech – ohlodané stromy. Poslední přenášení na kraji Litovle a jsme na místě. Nakládáme lodě, jdeme na nádraží.

Rychlík na Prahu je přecpaný a nesouhlasí místenky, místo vagonu s osmimístnými kupé zařadili vagon s šestimístnými. Průvodčí je z toho dost zničená, ale nějak jsme si posedali a nic nám nebrání relaxovat až do Prahy.