580 Zimní oddílový sněm

Zimní sněm opět na sněhu, stejně jako loni. V Praze nic, ale už za Benešovem vidíme z vlaku souvislou sněhovou pokrývku. Letos jsme nevyslali rovery dřívějším vlakem, bereme to tak, že všechno zmákneme z jedné vody načisto.

Vystupujeme z vlaku. Sněhu dost, určitě minimálně po kotníky, ale celkem teplo. Šlapeme z nádraží po silnici do Meziříčí, přes vesnici, kde na domech už svítí vánoční výzdoba, za chvíli jsme na louce. Velký oddíl staví týpka – letos dvě, vlčata se zabydlují v boudě. Někteří drsňáci budou spát pod Tarpy, já si také odhazuji lopatou sníh, abych si připravil místo pro Tarp. Někdo si jde ještě na chvíli sednout do jurty k ohni.

Vstáváme jako vždycky, po rozcvičce a snídani se rozbíhá program. Vlčata pod vedením Ondry a Kraba stoupají na K2, využívají uzlovačky a karabiny, na některé etapy se přes dračí smyčky kolem pasu a karabiny spojují do dvojic, zkoušejí různé hry a dovednosti, vyvrcholením je lanová lávka natažená v lese mezi stromy.

Velký oddíl hraje pod vedením Tranďáka a Martina Velkou oříškovou loupež. Po úvodní rozřazovací etapě (ve hře jsou kluci rozděleni do čtyř týmů) a běhu s hořící svíčkou vyrážejí týmy na skleničkárnu po okolí. Následuje „kopání tunelu“ – šifrovací hra v lese, pak „útěk s lupem“ – večerní etapa se svítícími tyčkami. Pak závěrečná etapa – „zásoby na zimu“ – vykopávání skrýší s ořechy a kolem devatenácté hodiny je jasné výsledné pořadí:

1. Kiki 76 bodů – ořechů

2. Tukan 58

3. Kamzík 57

4. Zub 21

Vlčata skončila se svou hrou dříve než velký oddíl, asi tři čtvrtě hodiny strávila v příjemně vytopené boudě při čtení povídek Šimka a Grossmanna.

Večeře – buřtguláš, vařili Salám s Matějem (už na oběd uvařili kuřecí polévku s nudlemi, která příjemně zahřála), v osm zapalujeme sněmovní oheň. Odměňujeme stoprocentní docházku na výpravy, celkem ji má 19 lidí, rekord Kiki – nepřetržitá stoprocentní docházka na výpravy od 1. 9. 2018, po něm Damián a Netopýr – nepřetržitá stoprocentní docházka na výpravy od 1. 9. 2019. Vyhodnocujeme a odměňujeme nejlepší družinu a nejlepší šestku v tomto období. Bavíme se o tom, co nás čeká do tábora. Kolem deváté sněm končí, jdeme spát.

V neděli balení a odjezd. Bouráme obě týpka, musíme je odvézt do Prahy usušit, vyrážíme na nádraží. O týpka se střídají roveři a starší kluci, docela se pronesou. Těšíme se do tepla ve vlaku.